Hva er capoeira?

Capoeira er vanskelig å definere. I norsk kontekst kalles det ofte en kampsport eller i blant en kampdans. Men capoeira passer ikke helt i noen av disse kategoriene. Det består av ulike elementer, som til sammen utgjør en helt unik kulturell uttrykksform med røtter i Brasil og Afrika.

I capoeira finnes elementer av kamp, dans, akrobatikk, lek, spill, lureri, musikk, rytmer og sang og en nær tilknytning til brasiliansk språk og historie. Vi sier ikke å slåss capoeira eller å danse capoeira, men å spille capoeira. Spillet består av to personer som gjennom ulike bevegelser (spark, unnvikelser og mer eller mindre akrobatiske forflytninger), utfordrer hverandre i en slags improvisert, kroppslig dialog.

På samme måte som det finnes utallige måter å holde en muntlig samtale på, kan et capoeira-spill foregå både rolig og raskt, det kan være vennskapelig eller skarpt, det kan være lekent eller skrytete, avslappende eller slitsomt. Det hele kommer an på hvordan du selv og den andre ønsker å uttrykke dere, i tillegg til hvilken musikk som spilles. Men det er vanskelig å forklare med ord. Kom heller innom på en trening og prøv selv!

Capoeira i Norge

Grupo União na Capoeira (forkortet GUC) ble grunnlagt i 1983 i Brasília (Brasil) av Mestre Umoi. Mestre Umoi flyttet siden til Lisboa, hvor han etablerte GUC Portugal. I dag finnes GUC i Brasil, Portugal, Tyskland, Serbia, Canada og i Norge.

Vi har jevnlig kontakt med gruppens mestere og elever både i Brasil og Europa, og ved større arrangementer får vi gjerne besøk av representanter fra GUC internasjonalt.


I Norge har vi i dag grupper i Oslo, Trondheim og Bergen. I Bergen er Olav Cacheado hovedtrener.

Slik kan en vanlig trening se ut.